Samarbete med Lund och KTH

W- styrelserna från UU, LTH och KTH på WaL i Lund vt23.

 
 

W i Uppsala har ett samarbete med våra systerprogram från Lunds tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan. Samarbetet startade 2007 och inkluderade då endast W från Uppsala och Lund. Sedan 2013 finns även W från Stockholm även med i samarbetet. Syftet med samarbetet är att studenterna skall kunna utbyte erfarenheter och idéer med studenter som läser liknande program i Sverige. Gemensamt för utbildningarna är att de kombinerar en traditionell teknisk civilingenjörsexamen med avancerade miljökurser. Varje termin träffas styrelserna från de olika sektionerna under en helg på WaL (W-meeting and Late night fun), där diskuteras frågor om utbildningarna och sektionerna, och nya kontakter och erfarenheter skapas.

W-sektionen vid LTH i Lund

EkosystemTeknik

Ekosystemteknik är en bred, tvärvetenskaplig civilingenjörsutbildning med fokus på miljö och hållbarhet. Utmärkande för utbildningen är kombinationen av ämnen där olika områden länkas samman till en helhetssyn på miljöproblemen. Under de första tre åren, det så kallade grundblocket, ingår naturvetenskapliga kurser i ekologi, kemi och geologi tillsammans med mer traditionella ingenjörskurser såsom matte, teknisk mekanik, strömningslära och termodynamik. Första året har många kurser i naturvetenskap, andra året har många kurser som baseras i kemi och det tredje året har många av de tekniska kurserna. Under år 4 och 5 går det sedan att specialisera sig inom vattenresurshantering, energisystem, miljösystem (management) eller processdesign (kemiteknik), energiteknik.

Det som är speciellt med det här programmet i Lund är att det är 5 sammanhängande år, ingen kandidatuppsats skrivs alltså efter 3 år utan istället läser vi lite fler kurser under våren i trean. Det ligger sällan mer än två kurser parallellt, vilket gör att det går att fokusera bättre på de kurser som går under läsperioden. Vidare är en stor del av undervisningen på engelska. Ungefär hälften av kurserna i grundblocket är på svenska och hälften på engelska. Dessutom finns goda möjligheter att åka utomlands under utbildningen. Det går att plugga en termin i trean i Kanada, åka på sommarkurs till Kina, göra ett traditionellt utbyte på 1 eller 2 terminer och göra sitt examensarbete utomlands.

Risk, säkerhet coh krishantering

Civilingenjörsutbildningen i risk, säkerhet och krishantering ger dig förutsättningar och verktyg för att kunna förstå, analysera och påverka samspelet mellan människa, teknik, organisation och det omgivande samhället. I utbildningen kombineras kunskap om naturvetenskap, teknik och samhälle med kunskap om metoder för att analysera och hantera risker, säkerhet och kriser. Riskprogrammet har specialiseringarna Krisberedsskap och samhällssäkerhet, Systemsäkerhet och Riskmodellering

Som civilingenjör i risk, säkerhet och krishantering är du efterfrågad, både i Sverige och internationellt, och arbetsmarknaden är mycket god. Frågor som rör risk, säkerhet och krishantering finns inom alla typer av verksamheter, privata såväl som offentliga.

Här hittar du deras hemsida!

Energi och miljö i Stockholm KTH

Energi och miljö är civilingenjörsprogrammet med fokus på ett hållbart samhälle och hållbar teknik – i dag och i framtiden. Genom utbildningen lär sig studenterna att hitta innovativa lösningar inom energi- och miljöområdet, vilket ger dem mycket attraktiv kompetens på en internationell arbetsmarknad. En blivande civilingenjör i Energi och miljö väljer ett masterspår i årskurs 3.

Här hittar du deras hemsida!